Άρθρο Localit 24 Νοεμβρίου, 2013

Αυτόματο σύστημα ξενάγησης στη Μακρινίτσα σε δυο γλώσσες

σύστημα ξενάγησηςΧώρος τουριστικής πληροφόρησης οργανώθηκε και λειτουργεί στη Μακρινίτσα από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Βόλου. Στόχος του η καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και η παροχή μέσων και υπηρεσιών για την ξενάγησή τους.

 Στο χώρο που πρόσφατα διαμορφώθηκε μέσα στο δημοτικό κατάστημα  Μακρινίτσας, σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία του οικισμού, φιλοξενείται έντυπο και οπτικό υλικό που βοηθά τους επισκέπτες να γνωρίσουν την περιοχή και να θαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές της.

Την  καινοτομία στις υπηρεσίες που παρέχονται στους επισκέπτες αποτελεί το αυτόματο σύστημα ξενάγησης στα αξιοθέατα. Πρόκειται για ένα σύστημα 10 ατομικών συσκευών με ηχογραφημένες περιγραφές των σημείων αναφοράς της περιοχής.

Ο επισκέπτης μπορεί να παραλάβει δωρεάν μία συσκευή από το χώρο τουριστικής πληροφόρησης, μαζί μ’ ένα χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται οι προτεινόμενες διαδρομές και αριθμημένα τα σημεία ενδιαφέροντος.

Ακολουθώντας την πορεία του χάρτη, μέσα από τα καλντερίμια του χωριού, ο επισκέπτης ενημερώνεται για τα αρχοντικά που συναντά, τις κρήνες, τις εκκλησίες και τα γεφύρια, μαθαίνει την τοπική ιστορία και ανακαλύπτει, έτσι, κάθε γωνιά της Μακρινίτσας.

Το σύστημα ξενάγησης προτείνει τρεις διαφορετικές διαδρομές: έναν σύντομο περίπατο μέσα στο χωριό, μια μακρύτερη ξενάγηση σε σημεία με όμορφη θέα και, τέλος, μια μακρινή διαδρομή πεζοπορίας που περνά απ’ όλες τις εκκλησίες.

Στην ξενάγηση περιλαμβάνονται περισσότερα από 30 σημεία και είναι διαθέσιμη σε δυο γλώσσες. Βασικό σημείο το οποίο περιλαμβάνεται σε όλες τις διαδρομές είναι το Αρχοντικό Τοπάλη όπου στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου.

Πρόκειται για Λαογραφικό Μουσείο – αναπαράσταση παραδοσιακού αρχοντικού, με πλήρη οικιακό εξοπλισμό, εικόνες, κοσμήματα, ενδυμασίες, φιρμάνια, βιβλία, εργαλεία, αρχεία της κοινότητας, λάβαρα, λίθινες προτομές και όπλα.

Όμως η εμπειρία της αυτόνομης ξενάγησης  δεν απευθύνεται μόνο στους επισκέπτες, αλλά και  όλους τους κατοίκους, ιδιαίτερα στους μαθητές, που επιθυμούν να ξαναδούν την περιοχή με άλλη ματιά.

Το σύστημα ξενάγησης, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στα μεγάλα μουσεία παγκοσμίως, αποκτήθηκε με χρηματοδότηση από πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της συνεργασία της τέως Κοινότητας Μακρινίτσας και του Προέδρου Γ.Κερασιώτη με τα στελέχη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας. Για τη δημιουργία του χώρου συνεργάστηκαν το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Βόλου και τα στελέχη του Δήμου που εργάζονται στο γραφείο Μακρινίτσας, με τη  βοήθεια του Προέδρου του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Μακρινίτσας Δημ. Πέτση.

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…