Άρθρο Localit 05 Σεπτεμβρίου, 2012

6ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»

Στο νησί του Τσελεμεντέ, τη Σίφνο,  θα ανταμώσουν  Κυκλαδίτες και Κυκλαδίτισσες  , σ’ ένα κοινό  και φιλόξενο τραπέζι σ΄ ένα   απίθανο ταξίδι γεύσεων και παραδοσιακών συνταγών, στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»,το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6,7 και 8 Σεπτεμβρίου 2012 στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα.

 Η γιορτή φέτος είναι διπλή, αφού η χρονιά είναι επετειακή καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη έκδοση του «Τσελεμεντέ», του βιβλίου μαγειρικής  που άλλαξε τη σχέση των Ελλήνων με την κουζίνα και την καθημερινή ζωή.  

Το 6ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»,γίνεται πραγματικότητα παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, με την υποστήριξη του δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κυρίως όμως χάρις στην αγάπη και τη συμμετοχή των Κυκλαδιτών που το αγκαλιάζουν . 

Με στόχο να γίνει η νησιώτικη γαστρονομία πόλος έλξης αλλά και μοχλός ανάπτυξης,  καλούνται να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ  πολίτες από τη Σύρο, την Αμοργό τη Μήλο, την Ίο, την Κύθνο, την Άνδρο, τη Σέριφο, την Ανάφη, τη Νάξο, τη Φολέγανδρο, την Κέα, τη Σίκινο, την Κίμωλο, τη Μύκονο, την Τήνο, την Αντίπαρο, την Πάρο, τη Σαντορίνη και τις Μικρές Κυκλάδες, για να μεταφέρουν τα ιδιαίτερα στοιχεία της γαστρονομικής παράδοσης των κυκλαδίτικων νησιών.  

Το Φεστιβάλ θα δώσει επίσης την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν την πολιτιστική, λαογραφική και μουσικοχορευτική παράδοση των φιλοξενούμενων νησιών και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ποικίλων δράσεων, με παρουσιάσεις παραδοσιακών τεχνών και εθίμων, έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, μαγειρέματα για παιδιά, παρουσιάσεις εδεσμάτων από σεφ ή …επίδοξους σεφ και   διαδραστικές δραστηριότητες από το Ίδρυμα Ευγενίδου . 

Το Ίδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας όπου μέσα από το παιχνίδι και την αναζήτηση μικροί και μεγάλοι συναντούν την Επιστήμη και την Τεχνολογία.

Σκοπός της Διαδραστικής Έκθεσης είναι να προσφέρει νέες γνώσεις και ερεθίσματα μέσα σε ένα περιβάλλον σύγχρονο και ελκυστικό. Φαινόμενα και νέες τεχνολογίες παρουσιάζονται κατάλληλα για κοινό όλων των ηλικιών με τρόπο κατανοητό και διασκεδαστικό, χρησιμοποιώντας μία νέα αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης.

Η Επιστήμη στην Κουζίνα του 6ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»!!!

Με αφορμή το 6ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», η επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας έρχεται να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: Γιατί σκάνε τα ποπ-κορν; Πόσο εκρηκτική μπορεί να είναι μία κουταλιά ζάχαρης; Πώς μαγειρεύει τόσο γρήγορα μία χύτρα ταχύτητας; Πώς μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τον όγκο των ζαχαρωτών; Η φυσική, η χημεία και η βιολογία επιστρατεύονται για να εξηγήσουν τις διαδικασίες που ακολουθούμε όταν μαγειρεύουμε, αλλά και όταν τρώμε! 

Η επίδειξη πειραμάτων θα γίνει στις 6 και στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, στις 6 μ. μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», στον Αρτεμώνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια  του φεστιβάλ  οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν:

  • την έκθεση με έργα από τις Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, με τίτλο “Δωρεές τέχνης προς την Εθνική Πινακοθήκη– 1959-2007 – Επιλογή», η οποία  αποτελεί μικρογραφία της μεγάλης κεντρικής έκθεσης της Πινακοθήκης στην Αθήνα, με θέμα τις δωρεές των καλλιτεχνών,
  • την έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με θέμα  “Παραδοσιακή Οικονομία και Αντικείμενα της Καθημερινής Ζωής”, 
  • την έκθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων του αρχιτέκτονα – καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου,  
  • την έκθεση με έργα αγιογραφίας αποφοίτων και μαθητών της Σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, καθώς και 
  • την έκθεση λαογραφικού υλικού “Εμείς παλιά στα σπίτια μας…”.  

Επίσης, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Σίφνο η 17η τακτική Συνάντηση – Ημερίδα της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, με θέμα:    ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΣΙΦΝΟΣ – ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…