Άρθρο Localit 17 Σεπτεμβρίου, 2012

35ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα, κλείνει φέτος 35 χρόνια ζωής και τα γιορτάζει. Από τις 17 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, ο δήμος Δράμας και το σύνολο των διοργανωτών υποδέχονται δημιουργούς και κοινό. Φέτος έχει προγραμματιστεί να προβληθούν 84 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από τις 209 που υποβλήθηκαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα.

Όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές πρόκειται για συμμετοχή ρεκόρ για τα δεδομένα του θεσμού. Οι φετινές «μικρές», ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές, διακρίνονται για την ποιότητά τους αλλά  και την έμφαση που δίνουν οι δημιουργοί τους στην ταλανισμένη από την κρίση Ελλάδα και στις ανθρώπινες σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται σε μια χώρα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, άστεγοι, έξαρση του εθνικισμού, οικογένεια, εργασιακές σχέσεις, «φακελάκια», job interviews.

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος «η ταινία μικρού μήκους αποτελούσε ανέκαθεν προνομιακό χώρο για την άμεση αποτύπωση συμπτωμάτων της ελληνικής κοινωνίας αλλά και τον πειραματισμό στην καλλιτεχνική δημιουργία».

Για πρώτη φορά φέτος το πρόγραμμα digi (στο οποίο μέχρι πέρυσι διαγωνίζονταν οι ψηφιακά γυρισμένες ταινίες)ενοποιείται με το ελληνικό διαγωνιστικό (ταινίες σε φιλμ) σε ένα κοινό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει όλα τα έργα των νέων ελλήνων δημιουργών.

Το φεστιβάλ συμπληρώνει 18 χρόνια από την διεθνοποίησή του και θα προβάλλει 55 ταινίες από 52 χώρες (μια επιλογή από 1.100 ταινίες που υποβλήθηκαν). Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει επίσης το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας ελληνικής  παραγωγής  στο 3ο Σπουδαστικό Πανόραμα.

Παράλληλές εκδηλώσεις

Στο εορταστικό πρόγραμμά του  φεστιβάλ εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις:  αφιέρωμα  στις  Εθνικές  Σχολές  Κινηματογράφου της Σλοβακίας (VSMU) και της  Ρουμανίας  («I.L.Caragiale»), παρουσίαση του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  προβολές και εργαστήρια ραδιοφώνου για παιδιά, παρουσίαση μαθητικών ταινιών, εργαστήρια animation, εκδήλωση της Ένωσης Σεναριογράφων με θέμα την κατοχύρωση σεναρίων, εκθέσεις  και Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, με προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τους Θ. Βαλτινό, Β. Ραπτόπουλο και Γ.Κακουλίδη.

 Μίνι αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί ένα μίνι αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο που φέτος χάθηκε αιφνίδια στα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Η Άλλη Θάλασσα».

Προβολές που ξεχωρίζουν

Ξεχωρίζουν ακόμα οι  προβολές των υποψήφιων ταινιών για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου καθώς και η παρουσίαση της νεανικής ταινίας αποφοίτησης  («Το χέρι του Paulista», 1998), του διάσημου ρουμάνου σκηνοθέτηΚριστιάν Μουνγκίου, βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την σκληρή ταινία του «Τέσσερις μήνες, τρεις εβδομάδες και δύο μέρες».

Τον Οκτώβριο στην Αθήνα

Για πρώτη φορά οι βραβευμένες ταινίες στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στην Αθήνα στις 11-18 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στις ταινίες που θα παρουσιαστούν είναι και επιλεγμένα προγράμματα βραβευμένων ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Χαιρετισμός του Προέδρου του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και Δήμαρχου Δράμας  Κυριάκου Χαρακίδη

 To μεράκι, η ανάγκη για δημιουργία και το όραμα των νέων κινηματογραφιστών και των ανθρώπων που αγαπούν τον κινηματογράφο ήταν και είναι η κινητήριος δύναμη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Επί 35 ολόκληρα χρόνια η Δράμα προβάλλει και προβάλλεται δίνοντας ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να δείξουν το ταλέντο τους και να εισέλθουν με αξιώσεις στο χώρο του κινηματογράφου.

Η πόλη μας είναι πλέον συνώνυμη του Ελληνικού κινηματογράφου. Στη Δράμα μας, κάθε Σεπτέμβρη επί 6 ημέρες, ζούμε και μιλάμε τη γλώσσα του σινεμά. Μία γλώσσα που καταγράφει  την Τέχνη όπως και την ίδια τη ζωή με τον δικό της μοναδικό, μαγευτικό τρόπο. Τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τη δημιουργία του, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας αποτελεί φυτώριο ανάδειξης νέων ταλέντων. Απολαμβάνει την αγάπη των κινηματογραφόφιλων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.   Αποτελεί πλέον συνήθεια ζωής, για τους Δραμινούς και προσδοκία που κάθε χρόνο αναζωπυρώνεται φωτίζοντας στο πέρασμα των δεκαετιών τον κόσμο της Τέχνης. Αποτελεί έναν θεσμό Πολιτισμού που προβάλλει τα όνειρα των νέων κινηματογραφιστών που φιλοξενούνται στην κινηματογραφική οθόνη του Φεστιβάλ μας. Μια φιλοξενία που στηρίζεται στην αγάπη των ανθρώπων της πόλης μας για τον Κινηματογράφο και την Τέχνη. Έτσι και φέτος λοιπόν, υποδεχόμαστε τους φίλους του στη Δράμα.

Ως Δήμαρχος Δράμας ευχαριστώ από καρδιάς  όλους όσους  με την παρουσία και τη συμμετοχή τους  στήριξαν και  στηρίζουν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη 35χρονη πορεία του. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, όλους τους χορηγούς και κυρίως τους νέους δημιουργούς και κινηματογραφόφιλους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας που οραματίστηκαν, σχεδίασαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στη δημιουργία του. Ευχαριστώ όλους όσους έχουν στηρίξει το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους διαχρονικά, τους αμέτρητους φίλους του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Φέτος το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας γιορτάζει τον Πολιτισμό και κόντρα στις δυσκολίες και την οικονομική κρίση συνεχίζει  να αναπτύσσεται με ρεκόρ συμμετοχής κινηματογραφιστών,  μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά. Όλοι εμείς στο Δήμο Δράμας υποσχόμαστε να κρατήσουμε άσβεστη την φλόγα που εκπέμπει το Φεστιβάλ και να  βελτιώνουμε τον ξεχωριστό αυτό θεσμό κάθε χρόνο.  Με υψηλούς στόχους και αίσθημα ευθύνης συνεχίζουμε, αντλώντας δύναμη από την αγάπη σας για τον κινηματογράφο και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της πόλης μας.

 

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν rapid test σε δύο σημεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης Covid – 19 (Rapid Test) θα πραγματοποιηθούν για όσους επιθυμούν σε…

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ -ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στην Ελεούσα

Δωρεά ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (26/03/2021) στην…

Ρεπορτάζ 24 Μαρτίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόταση Δήμου Δελφών για έργο ψηφιακής περιήγησης σε δύο Δημοτικά Μουσεία

Πρόταση προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το έργο «Ψηφιακή περιήγηση σε δύο Δημοτικά…